Naisfilosofia ja fokusointi

 

Mitä on naisfilosofia?

Naisfilosofiassa huomioidaan länsimaisen filosofian perinteen taipumus pitää ihmistä tai ajattelijaa neutraalina eli käytännössä maskuliinisena. Näyttää siltä, että monet naisia kiinnostaneet aiheet, käsittelytavat ja ajattelemisen ja kirjoittamisen tyylit ovat jääneet sivuun tämän katsannon vallitessa. Tilannetta ovat pyrkineet muuttamaan muun muassa filosofit Simone de Beauvoir ja Luce Irigaray. He ovat tutkineet miten nainen ja naisellinen tulevat meille oleviksi ja millaisia arvoja ja arvostuksia naissukupuolisuuteen kytkeytyy. Tällaista sukupuolisuuden merkityksenrakentumista voi jokainen lähestyä omasta kokemuksestaan käsin. Jo asettunutta voi myös muokata olipa kyse yksilöstä tai kulttuurista. Sankarittaressa näytän miten ja kutsun sinut mukaan tähän tehtävään omasta näkökulmastasi. Naisellisen piirissä on edelleen paljon uutta ja uudistavuutta, joka on jäänyt tunnistamatta ja vaille arvostusta.

Mitä on fokusointi?

Fokusoinnissa sitä, miten asiat, tilanteet yms. tulevat meille oleviksi tutkitaan ensimmäisestä persoonasta käsin oman kehon sisäisyydessä. Fokusointi perustuu siihen havaintoon, että merkityksenrakentumisen alkaa jo kehollisessa ja muodostuu jatkumona kielellis-symbolisen kanssa. Fokusoinnin on löytänyt ja sitä on kehittänyt filosofi ja psykologi E.T. Gendlin, jolta on suomennettu teos Fokusointi (2014). David Romen Kehosi tietää vastauksen (2016, 2022) käsittelee fokusoinnin ja mindfulnessin yhdistelmää. Käytännössä fokusointi tapahtuu suotuisan ilmapiirin vallitessa, kun käännetään huomio kehon sisätilaan ja annetaan merkitystuntemuksen (Felt Sense) muodostua ja ilmaista itseään. Yksinkertaisilla teoilla pääset luomaan tai vahvistamaan suhdetta sisäiseen uudistavaan ja virvoittavaan lähteeseesi. Uuden äärellä -teoksessa kerron fokusoinnin taustafilosofiasta (Philosophy of the Implicit) ja ihmiskäsityksestä sekä opastan fokusoinnin käytäntöön. Jos osaat jo fokusoida, voit saada teoksesta lisää inspiraatiota ja tietoa harjoittamisen tueksi.

Mediassa

Helsingin Sanomat 25.1.2025, HS10-kirjalista
Kymmenen kirjaa, jotka kannattaa lukea nyt


Helsingin Sanomat 11.1.2025, kirja-arvio
Naisen seksuaalisuus on herkempää kuin yleensä kuvitellaan, pohtii ranskalaisfilosofi
”Virpi Lehtisen filosofinen pohdintateos nostaa jälleen esiin sukupuolieroja korostavan kulttuurifeminismin elävän klassikon, Luce Irigarayn (s. 1930)”


Long Playn kulttuurikirje 11/2024
Long Playn Kulttuurikirje marraskuun toiseksi viikoksi


Terve.fi 3.4.2020
Fokusointi kohentaa itsetuntoa ja parantaa stressinsietoa – kun opit kuuntelemaan kehoasi, pystyt paikantamaan ongelmasi


Radio Helsinki 5.8.2015, podcast ohjelmassa Vaiheessa:
Keho

Tutustu myös